dinsdag 29 december 2009

Zelf geformuleerde opdracht .Beeldstudie

Mijn werk word gebaseerd op twee dingen.
De volgende woorden van William Morris:

We hebben een grote behoefte aan een productie stelsel dat een mooie omgeving en aangename arbeidsomstandigheden met zich meebrengt. Een productie stelsel dat van ons goede mensdieren maakt, die in staat zijn om iets voor zichzelf te doen, zodat we intelligent gedrag gaan vertonen in plaats van onszelf op grond van klasse op te delen in afgestompte werkezels en nog afgestomptere genotzoekers, dan wel in vreugdeloze intellectuelen en mensen die pretenderen dat over dit privilege te beschikken.

Hier zie ik dus de ambacht die wij missen. Door het constant uniek willen zijn, door het kopen van zogenaamd "exclusieve" kleding/meubels/auto's, verliezen we de kracht en de waarde van een eerlijk product uit het oog. Geen massa productie meer, maar ambachtelijk werk wat ons weer terug brengt naar een wereld zonder gemanipuleerde reclame en de illusie van exclusiviteit.

En de filosoof Ludwig Wittgenstein.
Deze schreef:

Als we kijken naar de taal ten opzichte van het domein van de kennis, ethiek, esthetiek en religie. Kan met taal alleen zinvol worden omgegaan als daarmee "standen van zaken" worden beschreven. Over het overige zegt ik: "Waarover men niet spreken kan, zou men beter zwijgen." Wittgenstein is gaandeweg tot de conclusie gekomen dat taal te complex is om de wereld in een één-op-één verhouding te beschrijven.

Hier haal ik (maurice) uit dat taal voor de meeste mensen een blokkade vormt, en juist geen vrijheid bied. Beeld kan dat wel, beeld kan meer zeggen als woorden, meer zeggen dan welke taal dan ook. De vrijheid van een kunstenaar. Maar ook zijn sterkste kant.

- - -

De connectie tussen deze twee (en dus mijn zelf geformuleerde opdracht)
is voor mij het volgende:

"De kunstenaar in de toekomst. De ambacht komt terug na lange periode van massa productie, mensen willen terug naar de kleine dingen in het leven, de kwaliteit en de eerlijkheid. Tegelijkertijd kan beeld dat wat onze woorden niet kunnen zeggen, uitbeelden en overbrengen. Eigenlijk een ultieme samenwerking van ambacht en het uiten van onze overtuigingen in beeld. Utopisch, toekomstgericht."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Locations of visitors to this page