zaterdag 11 juli 2009

Joseph Maria Subirachs''


Nu ik mijn vakantie volop aan het benutten ben door zo veel mogelijk te werken bij de Albert Hein, schiet het creatieve werk even te kort. 
Ik heb al lang niet getekend en ben ook niet bezig aan een of ander project. 
Als ik me niet vol kan focussen op een project begin ik er ook liever niet aan. 
Maar nu krijg ik steeds meer de drang om '' wat te gaan maken''.  Ik wil toch een beetje voorbereid aan mijn nieuwe opleiding beginnen.  Nu zij het zo dat ik ook wel weer iets anders wil.
De stijl die ik bij mijn eindproject heb gebruikt volledig los te laten en een ''andere'' weg in slaan.

Is het niet zo dat ik zonder inspiratie kwam te zitten. En in tijden als deze keer ik mij tot de grote meesters van weleer. Rembrandt en Picasso staan ook zeker bovenaan in mijn top tien. Maar wat ik wil met jullie het werk delen van iemand waar ik  erg tegen op kijk. En die mij dan ook erg inspireert. Het werk van ''Joseph Maria Subirachs''.

Tijdens mijn vakantie in Spanje vorig jaar, heb ik de Sagrada Familia bezocht.
Het grote meesterwerk van Gaudi waar nu nog steeds aan word gebouwd en de komende tachtig jaar nog wel in de steigers zal blijven staan. 
De overheid vergoed de bouw aan deze enorme kathedraal niet, en zo doende word de bouw door fondsen en giften gefinancierd. Waarom weet ik niet.
Een groot gedeelte van de kathedraal is door Gaudi ontworpen. Vooral de binnenkant is zeer indrukwekkend met al het kleurrijke glas in lood tevens als de enorme zuilen. Die bij elkaar een oerwoud symboliseren. Maar wat voor mij het meest indrukwekkende was, is het werk van Joseph Maria Subirachs. Hij heeft een aantal voorstellingen van Jezus ontworpen en gebeeldhouwd. De ingang aan de westzijde van de kathedraal is versiert met zijn werk.
Het is de Passion facade en gaat over het lijden van Jezus.
Ik hou niet van tierlantijnen en een franje-barok stijl. En daarom vind ik dit zo mooi. Krachtig, puur in vorm en rauw. Het zijn basisvormen die hij gebruikt in zijn werk. Als rechthoeken, cirkels en driehoeken die samen een krachtig beeld vormen.
Ik vind het prachtig. En ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Frank
1 opmerking:

  1. Ik zie ook heen hoop dingen van hierboven, subtiel terugkomen in jou werk. Misschien bewust of bewust, maar bijvoorbeeld de scherpe hoeken en lijnen doortrekken. Eindeloze lijnen.

    Erg cool, thnx for sharing =D
    ///

    BeantwoordenVerwijderen

 
Locations of visitors to this page